μεταφραση

Σερβία: Ο συνδυασμός Βούτσιτς θεωρείται επικρατέστερος για τις δημοτικές εκλογές στο Βελιγράδι
Δημοτικές εκλογές διεξάγονται την ερχόμενη Κυριακή, 4 Μαρτίου, στο Βελιγράδι, όπου 24 πολιτικοί συνδυασμοί διεκδικούν 110 έδρες στο δημοτικό συμβούλιο. Στη Σερβία οι δήμαρχοι εκλέγονται από το δημοτικό συμβούλιο και όχι απευθείας από τον λαό.Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις φαβορί για την κατάκτηση της πλειοψηφίας των εδρών θεωρείται ο συνδυασμός «Γιατί αγαπάμε το Βελιγράδι» που υποστηρίζεται 
 από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Ο συνδυασμός αυτός αναμένεται να λάβει το 43% των ψήφων και δεύτερος φέρεται ο συνδυασμός «Το Βελιγράδι αποφασίζει-Οι πολίτες κερδίζουν» με επικεφαλής τον πρώην δήμαρχο Βελιγραδίου (την περίοδο 2008-2013) Ντράγκαν Τζίλας με 14%. Ακολουθούν, ο συνδυασμός που ηγείται ο πρώην παίκτης του πόλο και νυν πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Νέου Βελιγραδίου Αλεξάνταρ Σάπιτς με 7% και ο συνασπισμός του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) του υπουργού Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάτσιτς με ποσοστό 7%. Όλοι οι άλλοι συνδυασμοί δεν αναμένεται να ξεπεράσουν το όριο του 5% που απαιτείται για να εκπροσωπηθούν στο δημοτικό συμβούλιο.
Κατά την προεκλογική περίοδο τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η κατασκευή μετρό, η ανοικοδόμηση της δεξιάς όχθης του ποταμού Σάβα με τη δημιουργία ενός οικοδομικού συμπλέγματος με ουρανοξύστες -που προωθείται από τον Αλεξάνταρ Βούτσιτς αλλά αντιτίθεται η αντιπολίτευση-, όπως επίσης και θέματα που αφορούν την υγεία και την παιδεία, τομείς που οι δήμοι στη Σερβία έχουν διευρυμένες λειτουργικές αρμοδιότητες.
Σύμφωνα με στοιχεία μη κυβερνητικών οργανώσεων, η προβολή των υποψηφίων από τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ στην προεκλογική περίοδο ήταν άνιση, με τον συνδυασμό του Αλεξάνταρ Βούτσιτς να καταλαμβάνει πολύ περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο απ΄ ό,τι όλοι οι άλλοι συνδυασμοί. 
Σε έρευνα του Κέντρου για τις Ελεύθερες Εκλογές και της Δημοκρατίας (CESID) φαίνεται ότι το 52,5% του τηλεοπτικού χρόνου αφιερώθηκε στον Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον συνδυασμό που στηρίζει. 
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι το 80,5% των ρεπορτάζ για τον Βούτσιτς τον παρουσίαζαν θετικά ενώ για τον βασικό του αντίπαλο στις δημοτικές εκλογές, Ντράγκαν Τζίλας το 77,5% των αναφορών ήταν αρνητικές.
Δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές εκλογές του Βελιγραδίου έχουν 1.600.000 ψηφοφόροι και αναμένεται η προσέλευση να κυμανθεί γύρω στο 50% όπως είχε συμβεί και στις προηγούμενες εκλογές το 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου